logo
Home Technische Info Contact Pers Vacatures

25 jaar ingenieurservaring in industriële en huishoudelijke projecten. 

Het beste is maar goed genoeg.


Hybride ketel

Hybride ketel: bivalent systeem
In hybride systemen moet onderscheid gemaakt worden tussen hoge temperatuursystemen en lage temperatuursystemen

Vervangingsmarkt

Oude hoge temperatuur radiatoren : hebben heet water nodig van 80°C
De aardgasketel staat in serie met de warmtepomp
De warmtepomp in eerste fase en de aardgasketel in tweede fase maken  het SWW
Combineert twee technieken: de HR-ketel en de lucht/water warmtepomp
De voorverwarming van het tapwater gebeurt door de warmtepomp. De HR-ketel verwarmt het tapwater in doorstroming verder naar 80°C.
De warmtepomp verzorgt de ruimteverwarming in tussenseizoen tot 40°C. In putje winter maakt de aardgas CV ketel ketelwater tot 80°C

Hybried 1hybried 2

Nieuwbouwmarkt

Vloerverwarming aan 40°C. Lage temperatuur
De Hybrid combineert twee technieken: de HR-ketel en de lucht/water warmtepomp
e HR-ketel bereidt het tapwater en de warmtepomp verzorgt de ruimteverwarming in een langer tussenseizoen.


Plaats een hybride systeem. Twee technologieën zijn samengevoegd. Een warmtepomp en een moderne condenserende aardgasverwarmingsketel. Het hybride systeem zorgt voor een energiebesparing door een vermindering van het aardgasverbruik. De duurzame energiebron is de buitenlucht of de afgezogen ventilatielucht. Twintig tot veertig procent zuiniger dan de beste HR-ketel, even compact en hooguit vijftien procent duurder. De hybride verwarmingsketel voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen. Het nieuwe concept combineert een HR-ketel met een kleine warmtepomp.
hybried 3

De werking

Een condenserende aardgasverwarmingsketel bereidt het hete tapwater. De ruimteverwarming wordt met name gerealiseerd door de lucht/water warmtepomp. De ventilator in de buitenunit probeert de aarde af te koelen. Deze warmte wordt middels een compressor naar een hoger energieniveau gebracht. En draagt dit via een platenwisselaar over aan het CV-systeem. Een extra hydraulische unit maakt de verbinding tussen de warmtepomp en het CV-systeem. In putje winter wordt er overgeschakeld op de condenserende aardgasketel.
De kleine en goedkope warmtepomp levert het overgrote deel van de warmte in het tussenseizoen. De condenserende aardgasketel vangt de winterpiekvraag op en doet aan naverwarming van het SWW tot 80°C.
ROI: terugverdientijd. Door zijn lage prijs en hoge rendement (minimaal 127 procent, met extra investeringen zelfs 147 procent) verdient de ketel zich in vijf jaar terug.
De computer berekent en stuurt het totale systeem op wat het meest energie- en kostenefficiënt is, ‘gas’ via de condenserende aardgasketel of ‘buitenlucht’ (en elektriciteit) via de warmtepomp.


De hybride techniek

Het Bulex Hybride systeem bestaat uit een condensatiegaswandketel en een warmtepomp lucht-water. Indien de buitentemperatuur hoger is dan 2°C, wat in België 80% van het jaar het geval is, zal de warmtepomp voor verwarming van de woning instaan, met forse energiebesparing tot gevolg. Wanneer de buitentemperatuur lager is dan 2°C, zal de condensatieketel overnemen. De combinatie van deze 2 technologieën zal zorgen voor substantiële besparing en vermindering van de CO2 uitstoot.
Het systeem bestaat uit een condensatie gaswandketel ‘Themacondens F24/30 E’, een warmtepomp Lucht/Water 4.6 kW, een binnenunit met hydraulische module en regeling, een radio gestuurde buitenvoeler en dito ruimtevoeler. De warmtepomp Lucht/Water haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze door aan het verwarmingswater. Ze heeft een prestatie coëfficiënt COP van 3,6

De GeniaHybrid combineert twee technieken: de HR-ketel en de lucht/water warmtepomp. De HR-ketel bereidt het tapwater en de warmtepomp verzorgt de ruimteverwarming. De ventilator in de warmtepomp zuigt buitenlucht aan. Hieruit haalt de warmtepomp energie in de vorm van warmte. Deze warmte wordt middels een compressor naar een hogere temperatuur gebracht. Een platenwisselaar draagt dit vervolgens over aan het CV-systeem.
Naast verwarmen en tapwaterbereiding behoort actieve topkoeling tot de mogelijkheden. Hiervoor wordt het warmtepompproces omgekeerd. Warmte verlaat via de warmtepomp de woning en gaat op in de buitenlucht.

 

Energiekostprijsoptimalisatie
Berekent continu de hoogste energie- en kostenefficiëntie: gas via de HR-ketel of lucht en elektriciteit via de warmtepomp. Deze formule is gebaseerd op COP (Cofficient Of Performance) en de ingegeven energieprijzen. Voor de gemiddelde zachte temperaturen wordt de warmtebehoefte volledig verzorgd door de warmtepomp. Voor de lage temperaturen schakelt het systeem tussen de ketel en de warmtepomp. Als de opbrengst van de warmtepomp niet toereikend is door extreem lage buitentemperaturen, komt ook de ketel in bedrijf.
COP  :Coëfficient Of Performance (COP) geeft de energieprestatie van de warmtepomp weer. Zo heeft de hybride ketel een opgenomen elektrisch vermogen van 1,24 kW en een afgegeven verwarmend vermogen van 4,7 kW bij een COP van 3,8 (A7/W35 NEN 14511).
Energieprijzen : Tijdens de eerste ingebruikname wordt de energie-efficiënte coëfficiënt ingegeven. Deze ratio is gebaseerd op de huidige energieprijzen. Voor de bepaling van de ratio worden de gemiddelde leveringskosten, energiebelasting en BTW meegenomen.
Weergave energieprestatie : Het is mogelijk om de status van alle losse systeemcomponenten en de energieprestatie van het totale hybride systeem op het scherm  uit te lezen. Deze indicator is gebaseerd op de energieprestatie van de laatste 24 uur en kan variëren tussen A, B, C of D (A=uitstekend, B=zeer goed, C=goed en D=normaal).
hybrid 4

Voor – en nadelen van de drie afzonderlijke systemen:
Hogere rendementen voor condenserende aardgasketels zijn moeilijk haalbaar. Het rendement van de huidige condenserende aardgasketels bedraagt 107 %. De HR-ketel staat op punt en is uitontwikkeld. Hogere rendementen zijn alleen met zeer hoge meerkosten realiseerbaar. De warmtepomp is een aantrekkelijk alternatief, maar alleen voor nieuwbouw door de lage ketelwatertemperaturen. Voor de CV-vervangingsmarkt is de warmtepomp vanwege de vereiste grote overgedimensioneerde radiatoren op lage temperatuur ongeschikt. Bovendien is de warmtepomp nog steeds te groot en te duur.

Warmtepomp:
Heeft een zeer goede COP tot 40°C secundaire temperatuur.
Elektriciteit is 3x duurder maar de COP is 3,8: dus finaal goedkoper dan aardgas.
Uw elektriciteitsfactuur stijgt enorm. Uw gasfactuur gaat naar beneden.
Als het buiten -10° vriest, vriest de buitenunit dicht met ijs en moet de warmte van ergens anders komen

HR ketel
Kan de hoge temperaturen maken van het SWW (80°C)
Kan verwarmen als het buiten 10° vriest

MWKK
Maakt een deel van de dure elektriciteit (3x de prijs van aardgas) nodig voor de warmtepomp.
Kan de hoge temperaturen maken van het SWW (80°C)
Kan verwarmen als het buiten -10° vriest

De drie systemen zijn complementair.

hybried 5

logo Perfecte technologie, daar komt het op aan


© 2014 GoLanTec energietechniek | Oudenaardseweg 123 | B 9790 Wortegem-Petegem | Tel: 055 310242 Fax: 055 310242 | golantec@gmail.com
Webdesigner

Gebruik

Versie laatst bewerkt op 27/06/2014

Terug naar hoofdpagina